Skip to main content

Blog: Wordt het elektrisch of waterstof?

Dagelijks worden we via de media geïnformeerd over het wel en wee van ons (toekomstig) autogebruik. Voorstanders van elektrische auto’s zetten vol in op deze krachtbron, tegenstanders betwijfelen of de toekomst van autorijdend Nederland volledig elektrisch zal zijn. Een grote groep houdt nog vast aan de verdere ontwikkelingen van de fossiele brandstofmotor en wijzen op de nadelen van EV’s.

Voor- en nadelen elektrische auto’s
Het aantal laadpunten voor elektrisch auto’s is nog te beperkt in Europa, de uitstoot van de EV kan dan wel schoon zijn, dat is de fabricage allerminst. Inmiddels is de beperkte actieradius van de eerste elektrische auto’s wel achterhaald. Middenklasse EV’s komen tegenwoordig meer dan 400 km ver en de kleinere (goedkopere) klasse gaat zo’n 300 km halen. In de meeste gevallen is dat voor het dagelijks gebruik toereikend. Blijft over die lange vakantiereis naar het zuiden van Europa. Verschillende recente testen van gerenommeerde autovakbladen wijzen uit dat dit nog wel wat voorbereiding vereist, maar goed te doen is. De vakantiereis wordt weer beetje een avontuur op zich. Al met al zijn de praktische nadelen van de EV inmiddels wel overwonnen. Het winnen van grondstoffen voor de accu en het fabricage proces van de EV verdient echter geen schoonheidsprijs. Kinderarbeid en bruinkool centrales zijn daar schuldig aan. Dat kan en moet anders. De hele Footprint moet op orde komen, maar dat vergt tijd.


Duurzame Tesla fabriek (zonnepanelen en windmolens)

Waterstof?
Intussen gaan allerlei stemmen op ten gunste van waterstof. Dat zou de alternatieve energiebron moeten worden voor het huidige autopark. Echter ook hier kleven nadelen aan. Er is nauwelijks infrastructuur en de uitbreiding van 4 naar 20 waterstofstations in Nederland loopt niet voorspoedig. Reden: er zijn te weinig waterstofauto’s om een waterstofstation rendabel te maken. Op sommige plaatsen stimuleert de overheid het ombouwen van bussen naar waterstof maar de auto-industrie zelf laat op zich wachten. Er zijn slechts enkele waterstofauto’s te koop. Dit in tegenstelling tot de hausse van nieuwe elektrische auto’s waardoor (bijna) elk automerk binnen 2 jaar een EV in het programma heeft. De ontwikkeling van de accu staat ook niet stil. Het is de verwachting dat binnen 5 jaar elektrische auto’s door nieuwe accu technologie en accu management 2 keer zo ver kunnen rijden tegen de helft van het accugewicht. Intussen ontwikkelt de waterstofauto zich natuurlijk ook verder. Dat geeft voeding aan het idee dat er voor beiden concepten een markt ligt in de toekomst. Mogelijk dat waterstof voor het vrachtverkeer de juiste oplossing blijkt te zijn. Voorlopig is het aanbod benzine en diesel auto’s nog riant.


Waterstofauto Hyundai Nexo, gezien bij Memberbijeenkomst Eskes

Onomkeerbaar proces
Sceptici en tegenstanders van deze nieuwe ontwikkelingen op het gebied van EV’s en waterstofauto’s kunnen nu nog goed terecht bij de huidige autodealers. Zij zijn meer dan welkom  voor de aanschaf van een nieuwe benzine- of dieselauto. Daarbij valt wel de aantekening te maken dat de dieselauto langzamerhand uit de gratie valt. Of dit objectief terecht is of komt door het sentiment is niet precies te zeggen. Mogelijk dat deze kentering en groeiende antipathie tegen dieselauto’s wellicht een voorbode is voor de benzineauto. In 2030 mogen er geen nieuwe benzine of dieselauto’s meer verkocht worden in Nederland. In Noorwegen is dat streven er al in 2025. Het langzaam accepteren van deze verandering van energiebron in onze auto’s is dan ook welkom. Het veranderproces is ingezet en onomkeerbaar. Zoveel mensen zoveel meningen; de één loopt voorop en rijdt al elektrisch of op waterstof. De ander sluit op een (veel) later moment aan, of put nog jaren uit het ongetwijfeld uitgebreide occasionaanbod van de fossiele brandstof auto.


             
                  Kia e-Niro                                     Opel e-Corsa 2020                                          Tesla Model 3

Zakelijk gebruik
De zakelijk fiscale voordelen op dit moment stimuleren de aanschaf of lease van elektrische en waterstof auto’s. Wil je een objectief vergelijk of informatie van een ervaringsdeskundige neem dan contact op met onze Member Lease Bemiddeling Nederland via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.